Att driva ett företag eller en verksamhet har alltid omgärdats av olika kostnader som inte gått att undvika helt och håller. Även genom att effektivisera och organisera allt på bästa sätt har det alltid krävts personal som står i kassan. Nu i vår digitala tid finns det ett alternativ som börjat att lanseras över världen. Då är det obemannade butik som är det nya konceptet som visat att sådana kostnader som rör personal kan reduceras markant. Vilket gör det lättare att sätta upp butiker även i områden med låg omsättning eller utöka öppettiderna för att omfatta tidigare olönsamma tider.

Att världen förändras är något som gör att utvecklingen hela tiden går framåt. Genom att minska kostnaderna för personalen och i vissa fall helt ta bort den kostnaden, kan butiker sättas upp och göras lönsamma. Konceptet består av ett avancerat datasystem som läser av vad kunden tar i butiken och sedan debiteras det på ens betalkort eller genom faktura. Det gör att butiken kan stå öppen dygnet runt utan att kostnaderna för personalen ökar.

Obemannade butiker passar för alla typer av varor

Det som framförallt har lanserats hittills är livsmedelsbutiker som är personallösa men det här konceptet kan användas till alla typer av varor. Principen är att kunden loggar in med sitt bank-id och att butiken håller koll på vad kunden tar. På det här sättet kan en butik sättas upp som säljer alltifrån tidningar till mer avancerade saker som hemelektronik. Principen kan appliceras på alla former av varor och obemannade butik kan vara lösningen på låg lönsamhet. Det ger också möjligheten att hålla butiker öppna längre och ge kunden ett enklare sätt att köpa det den vill ha.